Csercsa-Kincses Anita blogja az anyaságról

nem csak anyukáknak

Mitől lesz sikeres a gyerekem az életben?

2018. november 29. 17:46 - Ypszilonanyu

Avagy jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok?

Ahogy megjelenik az a bizonyos két csík, már nem csak a saját jövődön dolgozol, sokkal inkább a pici jövője és sikeressége lesz minden vágyad. De vajon mitől lesz sikeres egy ember, és hogy tudunk mi segíteni neki?

519242ce8686190e0568c556340fdb04.jpg

Erre a kérdésre talán legtöbben azt válaszolnánk, hogy a magas intelligencia szint, a kiemelkedő tehetség, megnyerő külső, megfelelő orientáció, kapcsolati tőke, erős iskola járulhat hozzá leginkább egy ember sikeréhez. 

Ezek valóban jól jönnek, de ahhoz, hogy egy gyermek valóban élni tudjon a lehetőségeivel és megfelelően kibontakoztathassa a képességeit, emellett elfogadják, szeressék és képes legyen megtartani a minőségi kapcsolatait, mindenek előtt egy fejleszthető készségre van szüksége.

Erre mutat rá a Marshmallow kísérlet, amit előszőr a 60-as években végeztek el a stanfordi egyetem kutatói 4 éves kisgyermekekkel. A teszt során a vizsgálatot végző személy egy pillecukorkát tett a kisgyermekek elé. Elmondta nekik, hogy nyugodtan megehetik most is, de ha várnak egy kicsit, (15 percet), amíg visszajön, akkor két pillecukrot kapnak. Ez egy nyomon követéses teszt volt, így később bebizonyosodott, hogy azok a gyerekek, akik tudtak várni 15 percet a dupla cukorkára sokkal sikeresebbek lettek minden téren, mint azok a társaik, akik hamar bekapták az eléjük tett édességet.

Itt meg tudjátok nézni a kísérlet egy későbbi megismétlését:

Sikeres ember tehát az lehet, aki bízik a jövőben, a környezetében, és ezért képes akár lemondani ma valamiről, hogy holnap sokkal többje legyen. Legyen szó tanulásról, takarékoskodásról, baráti, párkapcsolati kompromisszumokról.

Ha óvodás korú gyermeket nevelsz, otthon is megcsinálhatod vele ezt a kísérletet. Érdemes, hiszen a jóhír az, hogyha nem is megy neki, még fejlesztheted sok-sok tapasztalati játékkal, élménnyel.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz facebook közösségemhez, szeretettel várunk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ipszilonanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr614404404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása