Csercsa-Kincses Anita blogja az anyaságról

nem csak anyukáknak

Helyes pénzkezelés: így tanítsd meg a gyerekednek!

2020. július 03. 10:18 - Ypszilonanyu

A pénzügyi ismeretek elsajátítása elengedhetetlen ahhoz, hogy boldoguljunk mindennapjaink során. Ha pedig szeretnénk, hogy gyermekünk is jól bánjon a pénzzel felnőttkorában, akkor meg kell tanítanunk neki a helyes pénzkezelést. 

Képek forrása:pexels.com

Bár pénzért nem lehet mindent megvenni, azért valljuk be: igen fontos szerepet játszik az életünkben. Nem is a pénz mennyisége, hanem talán inkább a tudatos felhasználása a fontos. Igen ám, csak néha könnyebb megkeresni a pénzt, mint okosan elkölteni. 

pexels-photo-1602726.jpeg

Teljesen érthető, hogy minden szülő azt kívánja, bárcsak sosem lennének pénzügyi gondjai a gyermekének. A jó hír azonban az, hogy tehetünk ezért, nem is keveset!

Ismerkedés a pénzzel, kockázatok nélkül

A pénzügyi tudatosságra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Éppen ezért jó, a gyermekünknek már 2-3 éves korban elmagyarázzuk a pénz fogalmát. Először is tudnia kell, hogy a ruha, amit használunk, és az étel, amit megeszünk, az nem csak úgy magától “terem”.A legegyszerűbb, ha néha elvisszük magunkkal vásárolni. Ott látni fogja, hogy a választott dolgokat ki kell fizetnünk, tehát semmit sem adnak ingyen. Amit pedig nem tudunk kifizetni, azt nem hozhatjuk haza azonnal, így arra gyűjtögetni kell.A másik fontos dolog, hogy a pénz nem végtelen, így egyáltalán nem mindegy, mire költjük el a fizetésünket.

Magyarázzuk el gyermekünkek azt az aranyszabályt, hogy először mindig a fontos, valóban szükséges dolgokat kell megvennünk, és csak ezek után következhetnek azok, amelyekre vágyunk. 

Ahhoz pedig, hogy a bölcsődés, óvodás korú gyermekünk is megértse a fontossági sorrendet, elengedhetetlen, hogy néha nemet mondjunk neki.

Hiszen ha mindent megveszünk neki az első szóra - még ha nem is feltétlenül engedhetnénk meg magunknak, vagy nincs is igazán szüksége egy harmadik babára -, azzal inkább ártunk. Igenis kellenek a határok, főleg ha a pénzről van szó.

Bevezethetjük például, hogy nagyobb értékű ajándékokat csak ünnepekre kap, a boltban viszont választhat magának valami apróságot - de csak egyet! Ha több dolgot is kinézett magának, akkor válassza ki azt, amelyiket a leginkább szeretné, a másikat pedig majd legközelebb megkapja. 

Játékos fejlesztés a tudatosságért - gyakorlati példákkal

Ezeken felül néhány játékos feladattal is kiválóan megalapozhatjuk azt, hogy gyermekünk idősebb korában valóban tudja majd használni a pénzt.

Először is gyakoroljuk vele a csoportosítást és a számolást! 

Például rendrakás közben kérjük meg gyermekünket, hogy előbb a babáit, majd az építőkockáit, később pedig a filctollait gyűjtse össze, és számolja is meg, hogy melyik típusú tárgyból mennyit kellett a helyére tennie.

Később, 4-5 éves kor környékétől játszhatjuk ugyanezt igazi vagy játékpénzzel is. Csoportosítsa a különböző értékű pénzérméket és bankjegyeket, majd számolja meg, melyikből mennyi van. Iskolás korban már a pénz összértékét is kiszámoltathatjuk vele.

Nagyszerű fejlesztő játék az is, ha gyermekünket kinevezzük boltosnak, mi pedig “vásárolunk” tőle. 

Később a kimondottan pénzügyi témájú társasjátékokat is bevethetjük, mint a Gazdálkodj okosan!, a Monopoly vagy a Banking. Ezekben már a váratlan eseményekről, a biztosításokról, a megtakarításokról és a hitelekről is tanulhatnak a gyerekek - könnyen érthető, játékos formában.

Gazdálkodj okosan - élesben is!

A jutalmazási rendszer és a zsebpénz bevezetésével is sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk magabiztosan mozogjon a pénzügyi világban, amikor majd elköltözik tőlünk és önálló életet kezd. 

Egyre elterjedtebb szokás a mai szülők körében, hogy a gyermekek jutalmat kapnak, ha valamiben segítenek. A jó “munkáért” pedig “fizetség” jár, ami lehet például matrica, hűtőmágnes vagy egy szép, színes gomb - több gyerek esetén természetesen mindenki külön gyűjtse a sajátját.

Előre egyezzünk meg a gyerekekkel abban, hogy egy bizonyos mennyiségű “fizetőeszköz” mire váltható be - nyilván minél többet gyűjt össze, annál értékesebb ajándékot “vehet” rajta.

Tipp: Itt nem feltétlenül kell tárgyi dolgokban gondolkodnunk, családi programokat is felajánlhatunk az összegyűjtött jutalmakért cserébe: például 2 gomb egy közös fagyizásra, 5 gomb egy játszóházi látogatásra, 10 gomb pedig egy állatkerti túrára váltható be.

Iskolás korban már bevezethetjük a havi vagy heti zsebpénzt is, a kiskamaszokat pedig már nyugodtan elküldhetjük egyedül is vásárolni. 

A középiskolásoknak már diákmunka vállalására is lehetőségük van - ebben az esetben érdemes egy saját bankszámlát is nyitni nekik.

Fontos azonban, hogy akár gombokkal, akár zsebpénzzel, akár a saját keresetével gazdálkodik gyermekünk, mindig hagyjuk, hogy ő döntse el, mire költi el, amit kapott.

Igen, biztosan lesz rá példa, hogy azonnal elkölti mindenféle apróságra a “vagyonát”, de a rossz döntések és a hibák is a tanulás részei. A fent felvázolt rendszer legnagyobb előnye viszont éppen az, hogy ilyenkor még nem egy egész havi fizetés forog kockán.

pexels-photo-1422673.jpeg

A szülő szerepe, avagy a példamutatás

A végére hagytuk a legfontosabbat: a jó szülői példát. 

A fentebb részletezett technikák ugyan nagyon hatékonyak, azonban jóval kevesebbet érnek akkor, ha közben mi magunk sem tudunk bánni a pénzzel.

Ezt persze nem kell szégyellni, inkább tanuljuk meg gyermekünkkel együtt a helyes pénzkezelés alapjait! A nagyobbakkal akár már a család havi költségvetését is átbeszélhetjük, és hagyjuk, hogy kiskamaszunk elmondja meglátásait!

Ha ezeknek a tanácsoknak legalább egy részét megfogadjuk, máris sokat tettünk azért, hogy gyermekünknek könnyebb legyen az önálló életkezdés.

Ám van még valami, amivel megalapozhatjuk a jövőjét, ez pedig nem más, mint a gyermekcélú megtakarítás. Az időben elkezdett gyűjtögetés ugyanis óriási előnyökkel jár.

Megkönnyítheted például gyermeked elköltözését, hiszen lesz egy alaptőkéje, amit bútorvásárlásra vagy lakásfelújításra fordíthat, de fedezheti belőle akár a kollégiumi díjat is, amíg tanul.

Emellett a továbbtanulás sem olcsó mulatság, gyermekednek azonban a magas tandíjak ellenére sem kell majd lemondania az általa választott szakmáról, hiszen lesz miből kifizetnie. További előny, hogy így diákhitelre sem lesz szüksége, szóval nem kell rögtön adóssággal a hátán elindulnia a felnőtté válás útján.

Ha szeretnéd, hogy gyermeked a fenti előnyökkel felvértezve kezdhesse meg saját életét, akkor már egy kis összeggel is érdemes elkezdeni a megtakarítást. Ha például 3 éves korától minden hónapban elhelyezel 8 ezer forintot egy megtakarítási számlán, akkor gyermeked 18 éves koráig több mint 2,2 millió forintot gyűjthetsz össze neki.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz facebook közösségemhez, keress rám instán, szeretettel várunk!


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ipszilonanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr4215979794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása