Csercsa-Kincses Anita blogja az anyaságról

nem csak anyukáknak

Áldott teher-terhes állapot? 3. rész

2018. október 13. 09:19 - Ypszilonanyu

Avagy jobb kint, mint bent, kisbaba

Mintha tegnap lett volna, amikor az első reggeli rosszullét után izgatottan figyelted, hány csíkot mutat majd a teszt. Nemrég még csak a műszerek mutatták, most már pontosan tudod, éppen mit csinál a kisbabád. A kezdeti gyenge kis buborékos cirógatóból igazi rúgások lettek, a pici hol a hasfaladat, hol a hólyagodat nézi labdának és eddz kitartóan minden nap.

A kedves kis gömbölyödő pocakod valódi teherré nőtte ki magát. Édes teher, hiszen életed legszebb kapcsolatát rejti, de azért mégis csak teher. A kecses tipegés helyett elefánt módjára cammogsz, meg-megállva és igencsak esetlenül érzed magad. Már olyan hétköznapi dolgok se mennek egyedül, mint a lábad elé nézés, szőrtelenítés, kádból kiszállás, cipő becsatolás. Van, amikor jót nevetsz esetlenségeden, és hálás vagy a segítségért, de azért már szívesebben csinálnád ezeket inkább egyedül. 

A jeggyűrűd a valaha vékony gyűrűsújjadról a dobozába költözött vissza, cipőt pedig most már az utolsó darabos leértékelt polcon is biztosan találsz az eredetileg mammutoknak készült topánkák közül. Hányinger ugyan már nem gyötör, gyomorégés annál inkább, így legjobb barátnőd, Rennie nélkül már egy tapottat sehova se mész, ha pedig megérkeztél valahova, első dolgod a legkisebb helységbe sietni, de van, hogy már odafele is meg kell állnod valahol könnyíteni magadon, ha épp a hólyagoddal játszanak odabent.

terhesseg_kepekben_1_1487078861.jpg

Ha eddig úgy érzeted, jófejek a  barátaid és rokonaid, vegyél részt józanul egy baráti iszogatós estén, vagy ha bátor vagy, menj el a 8. hónapban egy igazi vidéki lakodalomba, és figyeld meg, hogy mulat a magyar úgy, hogy te egy kortyot sem ihatsz. Ülsz az asztalnál a szexi kis has fölött masnis csipkeruhádban, hasadat simogatva, miközben körülötted egyre hangosabbá és kiszámíthatatlanabbá vállnak az emberek. Minden-féle random vendég kér fel táncolni, miközben az ülés is rosszul esik, és minél többet isznak, annál kevésbé értik meg, hogy te táncolás helyett inkább csak itt ücsörögnél. Egyre hangosabbak lesznek az összefüggéstelen beszélgetések, magzatod benned veri az asztalt, hogy mi ez az egész, Anya, te pedig már alig várod, hogy végre haza menjetek, és kialudhasd ezt a nagy jól szórakozást. Párod ekkor jófejségből összekeni a szépen sminkelt arcod az ujjlenyomat fának kirakott tintával, ami piásan lehet, hogy nagyon vicces, de nálad eltörik a mécses, itt a vége, hazamentek.

Alap izgatottság és készültség, tenni akarás az egyik oldalon, fáradékonyság, feledényesség, és fájó végtagok a másik oldalon. Pedig még be kell vásásrolni mindent a kisbabának, tapétázni, babaszobát berendezni, és minél több információt gyűjteni. Írsz egy listát bababeszerzés névvel, ahol minden fontos, nélkülözhetetlen vagy cuki babaholmit felsorolsz, amit feltétlenül be kell még szereznetek. Összeállítod a teendők listáját, mit hol kell beszerezni a  baba születése után, mi dolga lesz apának, mit kell vinni a kórházba, milyen gyógyszerek, babafürdetők, és egyéb szerek kellenek a babának. Ezeket naponta átrendezed.

Órákat töltesz a babaszobába, és próbálod oda képzelni a kisbabádat. Már csak ő hiányzik, de nagyon. Olyan jó lesz már belenézni a szemébe.  Vajon fogsz tudni pelenkázni? Jajj, még meg kell nézni az összes babagondozós videót. Mit is kell csinálni a köldökcsonkkal? Hogy is fürdetjük a babát, jajj, hogyan fogom öltöztetni? Újra és újra megnézed a videókat, és úgy izgulsz, mintha életed legnehezebb vizsgájára készülnél. 

A babakocsik típusait már jobban felismered az utcán, mint a fiúk az autó márkákat. Van esernyőre csukható, lapra csukható, gumikerekű, kis-és nagy műanyag kerekű, masszív és könnyű szerkezetes, 3 in1 és sport, olyan, amit szemből is tolhatsz és háttal is, uv szűrős, lábzsákos. Sajnos a kávédat még nem tudja megcsinálni, és a gyerkőcöt se ringatja majd helyetted, de a világ leszuperebb babakocsija már a tiád. Betolod a házba, és ott nézegeted, próbálgatod, csodálod addig is, amíg a pici belefekhet végre.

Beszerzel azért egy hordozó kendőt is, hátha szükségetek lesz rá, és a szülős videókon kívűl legalább kendő kötős videókkal is okosodhatsz.

A választott kórházadban szülésfelkészítő tanfolyamot szerveznek. Izgatottan indulsz útnak, de a kórházban kiderül, hogy a tanfolyam az Óperenciás tengeren is túl van, mégpedig az Öveghegy kellős közepében, júliusban. Bizonyára azért zárják be a kismamákat egy üveg tetejű verembe a kórház egy jó messzi szegletébe, hátha az üvegházban gyorsabban érik me méhük gyümölcse. Neked pedig ez az egy tapasztalat is tökéletesen elég volt ahhoz, hogy tudd, többet ennek a tortúrának inkább nem tennéd ki magatokat, készülsz inkább online. 

Nézed tovább inkább a szülős videókat. Egyre jobban pánikolsz, tudod, hogy nem kéne ezeket nézni, de nem tudod nem nézni.Közben pedig imádkozol, hogy létezzen mégiscsak a Mikulás is, meg a Gólya is, és nagyon bízol benne, hogy ez az egész szülés történet tulajdonképpen csak egy csúnya összeesküvés része, amivel a fiatal nőket ijesztgetik, és azért is születnek kistesók, mert minden első szülő nő megtudja a titkot, mégiscsak a Gólya hozza. Ezt az elméletedet egy gyenge pillanatodban megosztod az orvosoddal is. Meglepődésedre nem küld el a pszichiátriára, sőt, elmeséli, hogy van gólya szobor is a kórházban, így egyre biztosabb  leszel a Gólyás elméletedben.

Most aludd ki magad, pihenj, amíg tudsz - javasolják a földi boszorkányok. A földi boszorkányok azok a drága nők, rokonok és utca emberei, akik akkor bújnak elő előszőr, amikor a pocakod már látszik, és addig maradnak kértelen tanácsaikkal, beszólásaikkal és rémtörténeteikkel, amíg gyermeked fel nem nő.

Na ezek a kedves földi boszorkányok álltalában mindent jobban tudnak nálad, röntgen szemeikkel megmondják gyermeked nemét, súlyát, fekvését, érkezésének napját. Tudják, mit kéne enned, csinálnod, érezned. Hogyan illik és nem illik egy kismamának viselkednie és öltözködnie, mennyivel volt nehezebb régen, és mi a felesleges babaholni a kelengyétek közül. Nem mulaszják el elmesélni, másnak milyen rettenetes volt a szülése, milyen komplikációk, betegségek lehetnek, és milyen könnyen halnak az újszülöttek. Ha azt tervezed, veled alszik, biztosan lesz egy történetük, ahol anyuka ráfeküdt az újszülöttre és ezzel nyomta agyon, ha külön tervezed altatni, feleőtlen vagy, hiszen nem fogod hallani, hogy lélegzik-e, és mi van, ha megfullad. Hason ne altasd majd, mert megfullad, de háton se, dert lenyeli a böfit és megfullad...

Most pedig pihenésre buzdítanak,hiszen az ő logikájuk szerint előre is ki lehet pihenni az elkövetkező 18 évet, de legalább is a csecsemő korra és a szülésre rá lehet pihenni. Na igen. Lehet. Valakinek bizonyára, de biztosan nem egy mindennapos terhes nőnek. Mikor végre megtalálod a számodra elviselhető alvó pózt, kis focistád addig rúgdos, amíg pózt nem váltasz. Újra megpihennél, de ekkor pisilni támad kedved, majd még 10-15x egymás után újra. Mire végre elalszol, de ekkor rád törnek a szorongós rémálok, vagy a lábfájás, vagy csak úgy az éjszaka közepén felébredsz, leülsz a gyerekszobában, nézed egy kicsit a csillagokat, amit az éjszakai fény vetít, aztán nagy nehezen újra visszaalszol. Másnap ráguglizol, és kiderül, hogy a te nagyon okos kismama tested úgy készít fel a szülés utáni gyakori kelésre, hogy előre felébreszt. Úgyhogy ennyit a nagy rápihenésről. 

funny-illustrations-pregnancy-struggles-6.jpg

Egyre inkább anyukának érzed magad. Elkezded érezni annak a súlyát, hogy te most már nem csak önmagadért vagy értékes, azt érzed, hogy semmi, semmi nem mindegy, ami veled történik, mert egy kisember édesanyjával is történik. Kisembered számára jó ideig te jelented az egész világot. Már miatta sem mindegy, milyen az egészséged, a párkapcsolatod, hogy bánnak veled az emberek. Meg kell vívnod a harcaidat a pici érdekében is, ebben a hormonjaid nagyon sokat segítenek, hiszen nekik köszönhetően szinte mindenkivel hadban állsz olykor. 

Minden nehézség ellenére nagyon boldog vagy, hogy kisbabád benned növekszik, és jól érzi magát. Kezded úgy érezni, hogy egyre jobban ismered. Tudod, mikor alszik, mikor van ébren. Ha izgatott vagy, veled örül és kalinpál, ha a nagy melegben inni kezdesz, érzed, ahogy ő is örül. Amikor kezedet a pocakodra teszed, odabújik hozzád, odanyomja kis fejét, vagy épp a popóját úgy, hogy még ki is dudorodik. Amikor Apa simogatja, érzed, hogy megismeri, máshogyan reagál rá, ha pedig idegen kezek tapogatják a pocakod, azonnan abbahagyja a rúgkapálást. Reagál az éneklésre, zenére, beszédre. Úgy érzed, igazi kis egyéniség már most is, és már minden vágyad, hogy magadhoz ölelhesd végre.

A cikk első részét itt, a másodikat pedig ide katintva éred el.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz facebook közösségemhez, szeretettel várunk!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ipszilonanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr1114297915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása