Csercsa-Kincses Anita blogja az anyaságról

nem csak anyukáknak

Az iskolai szünetek és a dolgozó szülő dilemmája

2019. május 09. 16:12 - Ypszilonanyu

Emlékszem, milyen izgatottan vártam diákként a nyári szüneteket. Végre nem volt házi feladat, dolgozatírás. Volt helyette viszont strandolás, barátokkal lógás, családi nyaralások, nagymamázás, táborozás. Gyerekként valóban nagyszerű dolog a vakáció, azonban a szülőkre a hosszú óvodai és iskolai szünetekkel hatalmas szervezési és anyagi terhet rónak az intézmények. 

vakacio-01-1024x576-1-800x450.jpg

Beszélhetnénk arról, hogy miért szükséges a nyári szünet, hogy a pedagógusoknak is, és a diákoknak is jár a pihenés a nagy melegben. Hogy év végére a kisdiákok elfáradnak, kimerülnek, szükségük van a feltöltődésre, családdal töltött időre.

Ez mind igaz is, azonban könnyebben megérthetjük a családok terheit, ha elvégzünk egy gyors számítást.

A 2018-2019-es tanévben szeptember 3-án kezdődött el az oktatás, és június 14-ig tart. Összesen 181 tanítási nap van. Őszi, téli és tavaszi tanítási szünetekkel együtt évközben átlagosan 9-10 munkanapon nincs tanítás. A felsorolásban nem szerepelnek a rövidített napok, amikor korábban kell a gyerekekért menni, a közös barkácsdélutánok, iskolai családi napok, vásárok, versenyek, meccsek, előadások, szülői értekezletek, fogadóórák, amit a szülőknek attól függetlenül meg kell oldaniuk, hogy mindezeket munkaidőbe szervezik.

Tehát már tanév közben is több, mint 10 olyan nap van, amikor is vagy meg kell oldani a gyerekek felügyeletét, vagy részt kell venni egy iskolai programon.

A nyári szünet 55 munkanapig tart. Így Egy évben kijelenthetjük, hogy egy évben közel 70 olyan nap van, amikor nincs iskola, vagy iskolai program miatt a szülőknek szabadságot kell kivenniük.

Egy átlag dolgozó alap szabadsága 20 nap, ami az életkorral emelkedik, illetve a gyerekekre is jár 2 nap szabadság, így egy két gyermekes, 35 éves munkavállalónak 29 szabadnapja van összesen.

Könnyen kiszámolhatjuk, hogy a 29 szabadnap nem elég az iskolai szünetekre és elfoglaltságokra, ráadásul a szabadságoknál tekintettel kell lennünk a kollégákra is, nem mehet mindenki ugyan akkor szabadságra, vagy néhány hétnél hosszabb időre.

A mai nagyszülő generáció még javában dolgozik, gyakran kötöttebb munkarendben, mint gyermekeik, ráadásul gyakran távol élnek és ők már egy olyan generáció, akik a személyes töltődést, saját programokat is legalább olyan fontosnak tartják, mint az unokákkal töltött időt. így manapság már nem megoldás hetekre a nagyszülőkre bízni a gyerekeket, sem az, hogy iskola után a nagymamánál várják meg a gyerekek, amíg szüleik hazaérkeznek.

Néhány iskola szervez 1-2 hetes napközis tábort jutányos áron, de a nyár nagy részében ha szeretnénk gyermekeinknek biztonságos felügyeletet és változatos programokat, úgy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Interneten keresgélve rengeteg hasznos és érdekes napközis és ottalvós tábor közül válogathatunk gyermekeinknek, azonban ez hetente 35-70.000 ft költséggel jár egy családnak.

Érthető tehát, hogy egyre nő az igény a munkahelyi napközikre. Komoly terheket vesz le családos dolgozói válláról az a munkáltató, aki óvodai-iskolai szünetekben irodai napközit szervez. Milyen nagyszerű is az gyermeknek és felnőttnek egyaránt, amikor a reggeli készülődés után együtt indulhatnak Anya vagy Apa munkahelyére, nem kell útközben kitérőt tenni. Milyen jó is úgy dolgozni, hogy közben tudom, gyermekem ugyan abban az épületben, karnyújtásnyira jól szórakozik, majd a munkaidő végén azonnal magamhoz ölelhetem és kezdődhet a délutáni élménybeszámoló egy fagyi mellett. Jó látni, hogy egyre több cég kedveskedik ily módon is dolgozóinak. 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz facebook közösségemhez, keress rám instán, szeretettel várunk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ipszilonanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr1614816692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása