Csercsa-Kincses Anita blogja az anyaságról

nem csak anyukáknak

Babát szeretnél? Így készülj fel rá!

2019. november 29. 13:10 - Ypszilonanyu

A te életedben is elérkezett a pillanat, amikor egyre jobban vágysz egy kisbabára? Tapasztalatból tudom, milyen nehéz a gólyára várakozás. Ez egy olyan dolog, amit nem irányíthatunk, bármennyire is szeretnénk. Amikor viszont beköszönt a várva várt csoda, mégis hirtelen minden a feje tetejére áll. 

shutterstock_202543930_20145.jpg

Sok vicces jó tanács született gyakorló szülők tollából leendő szülőknek a témában, én egy picit másképp közelíteném meg a felkészülés időszakát. Amikor gyermeket tervezünk, vagy éppen várandósok vagyunk minden gondolatunk a baba körül forog. Amikor pedig megszületik a kisbabánk, sok olyan nehézséggel szembesülünk, amit egy kis felkészüléssel megelőzhetünk vagy könnyebbé tehetünk. Ha az alábbi kérdésekkel foglalkozol, felkészültebb leszel és sok vitától és bosszúságtól kíméled meg önmagad és a családodat.

1.Mit várhatok a páromtól apaként?

Ha babát terveztek, bizonyára stabil a párkapcsolatod.Túl vagytok már néhány veszekedésen és kibékülésen, ismeritek és szeretitek egymást. Megtanultátok, hogy együtt mindenre képesek vagytok. Mindketten nagyon vágytok már a gyermekáldásra. Ez nagyon jó alap, mégis a házasságok nagy része a gyermekáldást követően megy tönkre, a gyermek 2 éves kora előtt pedig a legtöbb válás le is zajlik, ami azt jelenti, hogy maga a párkapcsolat már jóval előtte megromlott.Persze nem minden kapcsolat megy tönkre gyermekvállalás után, viszont minden kapcsolatot kivétel nélkül próbára teszi. Ha boldog családot látsz kiegyensúlyozott, egymást szerető és tisztelő szülőkkel, akik párként is boldogok, biztos lehetsz benne, hogy komoly munka és sok vita, beszélgetés előzte meg náluk is ezt az idilli állapotot. 

Még mielőtt teherbe esnél, gondold át, mit vársz, illetve mire számíthatsz a párodtól!

  • Beszélgessetek, hogyan képzelitek el a gyermekeiteket! Egyeznek a nevelési elveitek? Milyen volt a gyerekkorotok, és hogyan értékelitek azt? Mit csinálnátok másképp, mint a szüleitek?
  • Mikor szokott a párod hazaérni a munkából? A gyermek születése után ez valószínűleg nem fog változni, esetleg, ha messzebb költöztök, vagy plusz munkát vállal, akkor még később ér majd haza.
  • Mennyire oszlanak meg jelenleg a háztartási teendők közöttetek, és ez hogy alakul majd azt követően, hogy te otthon maradsz a babával? 
  • Mit csinál szabadidejében, van-e valami hobbija és ez fog-e változni a gyerek születése után?
  • Hogyan fogtok időt szánni magatokra és egymásra a gyerek születése után? Ki tud ebben segíteni majd nektek?

A legtöbb konfliktus abból adódik, hogy nagyon másképp képzeli el a nő a gyermekvállalást, mint a férfi. A friss édesanyák gyakran azzal szembesülnek, hogy míg az ő életük teljesen megváltozott, a párjuk a nap nagy részében távol van, utána még gyakran időt szán az addigi hobbijára, barátaira, kollégákkal való munka utáni beülésekre. Mivel a nő nem dolgozik és otthon van, így az otthoni teendők nagy része rá maradnak, és gyakran egyedül érzi magát. A férfiak amikor apává válnak bármikor, amikor foglalkoznak gyermekükkel elismerő pillantásokkal találkoznak, míg az édesanyák gyakran úgy érzik, semmi nem elég jó, amit tesznek. 

Az intimitás spontaneitása kisgyerekes családoknál nagyrészt megszűnik, mindent tervezni kell. Ha el akartok menni valahova, valakinek vigyáznia kell a picire. Ha összebújnátok, vagy megnéznétek egy filmet, amíg a pici alszik, lehet, hogy 3-4x meg kell szakítanotok. Gyakran azon kapják magukat a szülők, hogy az addigi tartalmas beszélgetéseik lerövidültek, és már csak a gyerek, illetve a teendők körül forognak. 

Mindenre van megoldás, és minden nehézség ellenére életetek legjobb döntése a gyerekvállalás, de nem árt még azelőtt átbeszélni a fontos kérdéseket, mielőtt bele kerültök egy spirálba, amiből nehéz kikeveredni. Inkább most vitatkozzatok és egyeztessetek, mint egy újszülött feje fölött. Ha beszéltek ezekről a kérdésekről, nem lesznek irreális elvárásaitok egymással és önmagatokkal szemben, és továbbra is szerető és támogató társai lesztek egymásnak.

2. Kik is lesznek gyermeked nagyszülei?

Mindenki tudja, hogy a párjának szülei is vannak. Az nagyon jó, ha elfogadnak a párod szülei és jó a viszony közöttetek, azonban ha gyermeketek születik, nem csak ti lesztek szülők, hanem a szüleitekből nagyszülők lesznek és ez mindenkinek nagyon új terep. Gyakori probléma ilyenkor a friss családoknál, hogy a nagyszülők teljesen rájuk telepednek, határokat lépnek át és konfliktust generálnak a párkapcsolatban. Jó szándékból teszik persze, hiszen nekik is fontos az unoka, és gyakran tényleg segítségnek szánják azt, amitől a más a falra tud mászni. Az is előfordul, hogy ti azt várnátok, hogy a nagyszülők aktívabbak legyenek, miközben ők nem óhajtanak, vagy nincs lehetőségük aktív részt vállalni családotok életében. 

A gyerekeknek szuper, ha vannak nagyszüleik, a nagyszülőknek sokat jelentenek az unokák, és nektek is jó fog jönni, ha időnként ki tudtok mozdulni kettesben gyerekek nélkül is, de ehhez fontos, hogy előre átbeszéljétek, mit szeretnétek, és mit nem, azt pedig kommunikáljátok szüleitek felé is.

7800960-shutterstock_631135961-1543313838-728-abd5a5af65-1543322716.jpg

3. Mennyire vagy gyakorlott háziasszony?

Míg régen elképzelhetetlen lett volna úgy férjhez menni, hogy ne tudjon egy lány főzni, mosni, takarítani és varrni, ma már életben maradunk ezen tudások nélkül is, ráadásul a háztartási teendők is egyre inkább közössé váltak. Gyerekkorunktól kezdve mi már inkább csak kognitív képességeinket fejlesztjük. Amíg csak ketten vagytok, ráadásul mindketten dolgoztok és a nap nagy részét nem otthon töltitek, úgy nem igényel komolyabb tudást a bevásárlás, ételkészítés, néhány ruha kimosása és az időnkénti rendrakás.

A gyerek születése után viszont már nagyon jól tud jönni, ha minden a kisujjadban van. A leginkább azzal tudod megkönnyíteni a gyermek születése utáni időszakot, ha nem egy kisbabával és kialvatlanul kell megtanulnod, hogyan moss, teregess, vegyél ki foltokat ruhákból, kanapéból, hogyan érdemes pakolni, rendet rakni, takarítani, maszatokat eltávolítani. Az is jó, ha tudsz néhány ízletes, tápláló és nagyon gyorsan elkészülő ételt fejből, ami annyira a kisujjadban van, hogy fél zombi állapotban is el tudod készíteni. 

234862-anya-anyasag_775x400.jpg

4.Hogyan tarthatod meg a barátaidat?

  • Figyeld meg, kik azok, akiket barátaidnak tartasz?
  • Milyen programokat szoktatok csinálni?
  • Miről szoktatok beszélgetni?

Kisbabád születése után a gondolataid leginkább a gyermeked fejlődése és gondozása körül fognak forogni. Sűrűn meg kell etetned, pelenkát cseréni, fontos lesz számára a kiszámítható, biztonságos közeg. Nem tudsz már úgy jönni-menni vele, mint azelőtt. Mivel gyakran éjszakázol, így kevésbé lesz már kedved esti programokat csinálni.

Ha a barátaidnak még nincs kisgyereke, úgy egy ideig nagyon más lesz az időbeosztásotok, és az érdeklődésetek.Sok friss anyukát nagyon bánt ez a helyzet, de nem kell tőlük végleg elköszönni. Nem biztos, hogy tudják, hogy neked mire lenne szükséged. Mire ők végeznek a  munkahelyükön, te már kezded a fürdetést, altatást, a hétvégék is másról szólnak, és csak úgy váratlanul sem szeretnének betoppanni hozzád. A tartós barátságok mégis meg fognak maradni, ha tesztek érte. Akikkel addig csak munkáról beszélgettetek, egy hobbi vagy egy törzshely köré szerveződtetek, azok a kapcsolatok valószínűleg le fognak épülni, és helyükre lépnek a baba-mama klubokban, játszótéren megismert anyukák. Az igazán mély barátságok viszont megmaradnak. Ők azok, akik bármikor készek segíteni, szívesen beszélgetnek veled, elmennek a világ végére is meglátogatni, ha messze költöztök.Lehet, hogy sokáig nem tudtok összeszervezni egy találkozót, de amikor találkoztok, ott folytatjátok, ahol abbahagytátok.  

17515582_1055620_762bd7db1b652a97de5a8c5c85a60ce7_wm.jpg

5. Sportolsz valamit? 

Ha eddig nem mozogtál rendszeresen, most kezdd el! Gyakran hallani, hogy a terhesség alatt felszedett kilók nehezen mennek le. Azok, akik rendszeresen mozogtak és kiegyensúlyozottan étkeztek a terhesség előtt is, kevésbé híznak el, és hamarabb vissza is szerzik alakjukat, fittségüket és lendületüket. Akik a gyerekvállalás során elhíznak és úgy is maradnak gyakran már a várandósság előtt sem mozogtak, és volt is kisebb-nagyobb felesleg rajtuk. Ahogy a háztartással kapcsolatos teendőket is jobb szülés előtt megtanulni, a rendszeres mozgást is jobb előtte rutinná tenni. A mozgással nem csak az alakodnak teszel jót, hanem a közérzetednek is, és sokkal könnyebben fogod bírni a másállapotot, a szülést és az utána lévő időszakot. 

Hasonló tartalmakért csatlakozz facebook közösségünkhöz, keress instán, vagy nézz szét a  websopon, szeretettel várunk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ipszilonanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr3115330290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.