Csercsa-Kincses Anita blogja az anyaságról

nem csak anyukáknak

Magánügy a gyereknevelés?

2018. április 19. 14:51 - Ypszilonanyu

Amióta édesanya lettem, egyre sűrűbben tapasztalom, hogy idegenek már-már idegesítő módon, hivatlanul és váratlanul igyekeznek bele szólni a gyereknevelésembe. Az pedig talán senkinek sem újdonság, micsoda viták tudnak kialakulni különböző táborok között. Természetes szülés pártiak, szoptatás pártiak, babykomposok, hurci mamik, alvástréningezők és együtt alvók, bolti ételt adók, és házi bio hozzátáplálók mind mind próbálják megtéríteni és olykor lenyomni egymást interneten, játszótéren, akárhol. Ilyenkor általában vérre menően próbálják meggyőzni egymást az álláspontjukról, de ami talán még ennél is rosszabb, egy idő után feladják, és közlik, mindenki úgy neveli a saját gyerekét, ahogy akarja.

Abban talán mind egyet értünk, hogy egy lelkileg egészséges, boldog, saját magát helyesen értékelő, egészségesen élő fiatal könnyebben talál társat, felelősen alapít családot, betartja a szabályokat, így többek között nem fog meglopni, kirabolni, átvágni. Megbízható, munkájára igényes munkaerő lesz, aki odafigyel másokra is. Egy ilyen ember elégedett az életével, tesz azért, ha változást szeretne és nem mások energiáját szívja el.Tisztel másokat és a szabályokat, ugyanakkor kiáll önmagáért, belátja, ha hibázik, képes változni, változtatni, megjavítani egy kapcsolatot, nem pedig eldobni.  

szszabnagy.jpg

 Nézz körbe a családodban, a munkatársaid között, nézd meg a szomszédaidat, a pénztárnál várakozókat! Sok olyat látsz, akiről el tudod mondani a fentieket? Vagy inkább olyanokat, akik fáradtak, idegesek, nem érzik jól magukat, bizalmatlanok, türelmetlenek, őszintétlenek?

Bizonyára ismersz olyat, aki állandóan panaszkodik, de a megoldási javaslatokat hárítja, aki folyton úgy érzi, hogy mindenki róla beszél a háta mögött, vagy biztosan ismered azt, aki mindig a körülmények áldozata, ő mindent jól csinál, mégis minden ellene játszik. Biztosan ismersz olyat, akinek sorra mennek tönkre a kapcsolatai, de egyikből sem tanul igazán, olyat, aki azonnal ráakaszkodik bárkire, aki csak egy picit is figyel rá, vagy aki bármit képes feláldozni egy kis sikerért? Ismersz olyat, aki állandóan fogyózik, vagy aki nem tud leszokni a cigiről, alkoholról?

Hogy lehet, hogy ennyi cukorbeteg, szívbeteg, vérnyomás problémás, hormonzavaros fiatal felnőtt van, és, hogy talán nem is ismersz olyan embert, akinek ne fájna a háta, dereka vagy a feje rendszeresen? Van még olyan ismerősöd, akinek ne lett volna lyukas foga 20 éves korára? Mi lehet az oka annak, hogy 30 éves fiatalok már rég nem egészségesek?

winter-babywearing-vong-hamilton-3-604x470.jpg

A jövőt mi alakítjuk most, mégpedig a gyermekeink nevelésével. Ha azt szeretnénk, hogy jobb világba nőljenek fel, mint amit most látunk, akkor tegyünk érte. Gondolkozzunk előre.

Kérdezzük meg minden nap magunktól:

  • Ahogyan ma reagáltam rá, abból vajon mit tanul, hogy hat rá?
  • Amit ma csináltunk, az milyen szokásokat alakít ki nála?
  • Amit ma enni adtam neki, az jót tesz, vagy egészségtelen életmódhoz vezet?

Nem kell mindent magunktól tudni. Szabad , sőt, feladatunk utána olvasni. Számos kutatáson alapuló pszichológiai tanulmány, pedagógiai szaklapok, fejlődés lélektani könyv áll rendelkezésünkre nevelés, személyiségfejlődés témakörben. Mozgásfejlődéssel, helyes táplálkozással kapcsolatban is találhatunk megbízható forrásokat.

Nyilván nevelési stílusok, családi értékek, határok eltérhetnek, de az nem szubjektív, hogy milyen ételek ártanak az egészségnek, mivel ártunk a mozgásfejlődésnek, mivel segítünk az agy és idegrendszer fejlődésének? 

Amikor sütit sütsz, elolvasod a receptet, ha idegen helyre mész, segítségül hívod  térképet, akkor friss anyaként annál inkább tájékozódj, és nevelj tudatosan, hogy boldog, önmagára és környezetére igényes, érett felnőtt legyen gyermekedből. Ha pedig utána jártál és ésszel, szívvel és tapasztalattal is beláttad, hogy amit csinálsz, az jó a gyermekednek, nyugodtan állj ki az igazadért. Ne vérre menően, fölényesen, másokat lenyomva, de igen is vitatkozz, győzz meg másokat is, hiszen a játszótéri gyerekekből lesznek a gyermeked ovis, iskolás társai, ők a közvetlen környezet, ahol majd helyt kell állnia, és már csak miatta sem mindegy, hogy boldog, kiegyensúlyozott, vagy frusztrált gyermekek veszik majd körül.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz facebook közösségemhez, keress rám instán, szeretettel várunk!

Ha szívesen támogatnád a hasonló cikkek megjelenését, kattints a Donate gombra, és nézd meg a lehetőségeket!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ipszilonanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr9612693601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása