Csercsa-Kincses Anita blogja az anyaságról

nem csak anyukáknak

Neked milyen a nevelési stílusod?

2019. január 27. 22:40 - Ypszilonanyu

Egy ember személyiségének alakulása nagyon összetett. Genetikánk, egészségi állapotunk, kinézetünk, lehetőségeink is többek között nagyban befolyásolják személyiségünk alakulását, azonban az, hogyan viselkednek velünk és mit közvetítenek felénk a kezdetektől talán a leginkább felelős azért, amilyen emberekké válunk. Előző cikkemben a Lewin-féle vezetési stílusokat néztük át, most pedig nézzük meg, Ranschburg szerint milyen szülőtípusők léteznek.

Míg a Lewin által megkülönböztetett autokratikus, demokratikus és Laissez-faire féle vezetési stílusok óvodai, iskolai és munkahelyi környezetben is felfedezhetőek, Ranschburg négy nevelési stílusát kizárólag a szülő-gyermek viszonyban vizsgálta. Úgy látta, hogy a szülők négyféleképpen viszonyulnak gyermekeikhez, és ezzel jelentősen befolyásolják azok személyiségét.

33d524df9862b77c7624f196afad5c98.jpg

1. A meleg-engedékeny nevelői stílus

A szülő szeretettel és elfogadással viszonyul gyermekékez. A gyermek jelzéseire pozitívan reagál, akár fikikai, akár lelki szükségleteivel fordul a szülője felé. Érzelmi biztonságot, támogató közeget biztosít gyermekének. Szabad megélni az érzelmeket, a szülő, vagy testvérek felé irányuló akár negatív érzelmeket is. Az engedékenység ez esetben nem a korlátok és elvárások hiányát jelenti. Vannak szabályok, és azok be nem tartása elmarasztalással jár, azonban ezek némileg rugalmasak, és nem túlzóak. A szülő csak azt tiltja meg, amit feltétlenül szükséges, de a gyermek óhaját a megfelelő kereteken belül figyelembe veszi.

Ő az, aki az újszülöttet "elkényezteti", mert minden nyikkra felveszi. Ő az, aki a játszótéren engedi sarazni a gyermekét, ahol a nappaliban is lehet játszani, akinek ha azt mondja a gyerek, hogy buta vagy, nem küldi a szobájába, olyan jelmondattal, hogy velem így nem beszélsz, hanem lehajol hozzá, és megkérdezi: miért mondod ezt? Ő az, aki az ovi végén nem azt kérdezi, hogy mi volt az ebéd, hanem azt, hogy mit játszottál ma? Ő az, akivel kamaszként is szívesen beszélget a gyermeke, és titkokat tud az egész osztályról.

Az így nevelt gyerekek:

  • Világképe pozitív
  • Aktívak
  • Becsvágyóak
  • Gyors észjárásúak
  • Barátságosak
  • Kreatívak
  • Érdeklődőek
  • Nem kételkednek a szülő szeretetében
  • Érzelmi biztonságérzetük miatt azonban gyakran nehezebben kezelhetőek
  • Saját igazukat megvédik

2. A meleg-korlátozó nevelői stílus

A szülő itt is szeretettel fordul a gyermek felé, de túlszabályozza az életét. Tipikus tyúkanyó típus. Fertőtlenít, élére vasal, mérlegeli az újszülöttjét minden etetés után.Telefonja gyorshívóján a gyermekorvos szerepel elsőként. Eggyel több réteg ruhát ad gyermekére, mint a többi szülő. A játszótéren állandóan a gyermeke nyomában jár, nem szereti a koszolást, a rendetlenséget, ragaszkodik a napirendhez és a szabályokhoz. A családban megjelenő bárminemű agressziót tiltja. A gyerek nem mondhatja azt, hogy rossz vagy, anya, vagy azt, hogy nem szereti a kistesóját, de a harcolós játék is tilos. Később ő az, aki magára veszi a gyermeke iskolás feladatait is. Olyan szakköröket, tevékenységeket választ neki, amit helyesnek tart, betáblázza az idejét, megszabja, kivel barátkozhat és kivel nem. Ha a gyermek nem veszi föl a telefonját, amikor hívja, vagy 5 perccel később ér haza, jön a számonkérés. 

Az így nevelt gyerekek:

  • Elfolytott agressziójuk miatt gyakran szorongnak
  • Önállótlanok
  • Tipikus jó tanulók
  • Magatartásuk és gondolkodásuk erősen szabálykövető
  • Kevésbé kreatívak
  • Félénkek, visszahúzódóak

gettyimages-626423742_-1-.jpg

 

3. A hideg-engedékeny nevelői stílus

Ez a szülő gyakran nem tudatosan, de valamiért nem tudja elfogadni gyermekét, ellenszenvet érez iránta. Elutasítja gyermeke kötődési, szeretet-és figyelem igényét, ugyanakkor sokszor már nemtörődöm módon ráhagy mindent., nem érdekli, mit csinál a gyermeke. Leginkább az alkoholista, drogfüggő szülők viselkednek így, de lehet az ok akár egy nem várt terhesség, vagy az, hogy apa inkább fiút akart, vagy bármi, ami a szülőben komoly ellenszenvet váltott ki. Kezdetben a gyerek a komoly érzelmi elutasításra erős szeparációs szorongással válaszol, azaz fokozottabban kötődik a szülőhöz, később elfordul tőle, és mindentől, ami hozzá köthető.

Az így nevelt gyerekek:

  • Agresszívak
  • Serdülőkorukban nagyobb valószínűséggel lesznek függők
  • Gyakran rossz társaságba keverednek

4. A hideg-korlátozó nevelői stílus

Ez a típusú szülő érzelmi és fizikai távolságot tart gyerekétől. Abszolút tekintélyelvű, tiszteletet vár, nem magyaráz, nem kérdezi a gyermeket, eldönti, mi a helyes, az elvárt, és aszerint kell viselkedni, különben büntetésre lehet számítani. A poroszos nevelés iskolapéldája ő. Az előző típussal szemben itt gyakran rejtve marad az elutasítás, hiszen a szülő gondosnak, önfeláldozónak állítja be magát. Ő mindent megtesz a gyerekért, érte dolgozik, ellátja, gondoskodik róla, a javát akarja, csak éppen teljesen elutasítja az érzelmi szükségleteit. A gyermek gyakran él át bűntudatot és belső feszültséget, hiszen érte mindent megtesznek, mégis hálátlan.

Az így nevelt gyerekeknél:

  • Gyakran testi-lelki bajok akalulhatnak ki
  • Befelé fordulóak
  • Torzulhat a személyiségük
  • Nincs bizalmuk az emberekhez

szigorunagy.jpg

Bár egyre kevesebben gondolják azt, hogy minden felelősséget átháríthatunk a szüleinkre, hiszen személyiségünk nagyon összetett, nem csupán egy ember nevelésén múlik az életünk folyása, mi magunk is sokat dolgozhatunk magunkon, azonban szüleink, és  a számunkra legfontosabb emberek viszonyulása felénk szárnyakat adhat, vagy rengeteget árthat nekünk. A gyermek legnagyobb motivációja, hogy szeretve, elfogadva legyen, és képes minden helyzethez alkalmazkodni még akkor is, ha az számára súlyos sérüléseket jelent.

Szülőként igyekeznünk kell minden módszerrel segítenünk gyermekünk optimális személyiségfejlődését, hogy kibontakoztathassa mindazt a szépet és jót, ami benne van. Ha úgy érezzük, hogy gyermekünk gyakran szemtelen, és nem mindig könnyű vele, de nyitott, érdeklődő, beszédes és barátkozó, örüljünk neki, hiszen valamit mégis csak jól csinálunk. 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz facebook közösségemhez, vagy keress rám instán, szeretettel várunk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ipszilonanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr414592394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása