Csercsa-Kincses Anita blogja az anyaságról

nem csak anyukáknak

Az utca népe - egy Édesanya szemével

2017. január 02. 19:06 - Ypszilonanyu

Ha egy ideje már Anya vagy, és valamilyen oknál fogva a Pici nélkül indulsz útnak különös jelenségre lehetsz figyelmes: elindulsz, utazol, odaérsz anélkül, hogy bárki beléd kötött volna, életbölcsességeit osztaná meg vagy letapizna. Azonban, ha a Picúrral indulsz útnak, biztos lehetsz benne, hogy az alábbi járókelő típusokból legalább egy meg fog találni Benneteket

Az Érdeklődő

Amint kidugjátok az orrotokat otthonról, napi szinten biztosan megjelenik legalább egy, teljesen idegen járókelő, aki minden előzmény (értsd, köszönés, beszélgetés, előzetes ismeretség) nélkül kérdez valamit, majd tovább megy.

Tipikus mondatai:

Fiúlány? - Igen, így egyben kérdezi. Akkor is, ha kék babakocsiban tolod a kék ingbe és nadrágba öltöztetett alanyt.

Na és jó baba?- Ezt a kérdést nem tudom értelmezni. Erre azt kell válaszolni, hogy igen, és akkor mosolyogva tovább megy, de őszintén, milyen egy rossz baba?! Merthogy a babasághoz hozzá tartozik, hogy nem hagy aludni, állandó figyelmet igényel, nem szereti, ha mást teszel, mint amit ő akar, vagy nem olyan gyorsan teszed, amit akar, ahogy akarja, és akkor hangjelzést ad, meg csíp, meg összenyálaz és harap meg üt, csak úgy, csak azért, mert baba és épp ott tart a fejlődésben, és maszatol, és rombol, meg teledobálja a wc-t és összetöri és kipakolja... szóval egy jó baba ezt csinálja. Mit csinál az, amelyik rossz baba?

Mennyi idős?- Válaszolsz. Megnyugszik. Tovább áll. De miért kérdezte meg?!

A Mesemondó

Általában nagyon előzékenyen indít, de ilyenkor tulajdonképpen csak biztosítja, hogy ne tudj hova menekülni előle. Ő az, aki átadja a helyét, majd melléd áll, vagy segít a babakocsival, de aztán pont arra megy, mint te, és így egész úton hallgathatod. Kedves, mosolyog, grimaszol a babának, feltesz neked egy-két szokványos kérdést, ám itt nem áll meg. Miután hagyta, hogy válaszolj röviden, belekezd a sztorizgatásba. 5 perc múlva már tudod, hogy hány gyereke van, mikor aludtak éjszaka, milyen csínyeket követtek el gyerekként, hány évesek, hova költöztek, mit dolgoznak, mennyit keresnek, van-e lakáshitelük, vagy épp mit tanulnak, sőt, még azt is megtudhatod, hogy épp van-e párkapcsolatuk vagy sem. Ártalmatlan kedves emberek, viszont általában akkor támadnak, amikor épp elaludt a pici és töltődnél egy kicsit nyugalomban.

A Tapizó

Már pocakosan is elég idegesítő tud lenni, amikor minden féle idegen kéretlenül összefogdos, de onnantól fogva, hogy megszületett a pici, nincs is annál dühítőbb, mint amikor össze akarják fogdosni. A Tapizó általában egy idegen néni, aki gyakran köszönés és kérdés nélkül nyúl be a babakocsiba, mert ellenálhatatlan vágyat érez, hogy összefogja egy idegen kisbaba lábát, kezét, fejecskéjét. Nem rettenti el az sem, ha kifejezetten megkéred, hogy ne nyúljon a gyerekedhez, mert nem szereti, avagy éppen altatni próbálod, esetleg influenzás időszak van...Nem, a kifejezett kérésed ellenére ő fogdos és kész. Gyakran orvul támad. Ilyenkor előszőr Mesemondóból indít, majd, amikor menni készültök, váratlanul még az utolsó pillanatban megsimizi a picit. Télen hordozókendővel és közös kabáttal kivédhető, de jó időben abból is kilóg keze-lába, így könnyű szerrel és gátlástalanul támadhatnak újra.

Yoda mester, azaz a Bölcs

Akkor kezd előbújni, amikor már jól látszik a pocakod és általában olyankorra időzíti kedves közhelyeit, amikor épp nagyon nem hatnak meg. Ha épp kezd picit teherré vállni a várandósság, vagy csak egy hosszú nap után csak szép csöndben hallgatnád a zenét amíg haza utazol, biztosan feltűnik, hogy emlékeztessen, a terhesség nem betegség, sőt, nem terhes vagy, hanem várandós, a szüléstől pedig nem kell félni, csak jól kell lélegezni. Lévén, hogy Yoda mester többnyire egy idősödő férfi, így nyilvánvalóan nem tapasztalatból beszél, viszont kénytelen vagy vele kedélyesen beszélgetni, mivel ismeri a nagymamádat, vagy a férjedet, vagy épp a szomszédban lakik. Amikor pedig már megszületett Életed Boldogsága hamarosan ismét feltűnik és tovább osztja életbölcsességeit, miszerint a gyermek a te felelősséged, az élet otthon egy babával sosem unalmas, öröm nézni, ahogy a kisbabák fejlődnek, az anyaság boldogság, fő az egészség, és, hogy fontos, mit adsz neki enni, hiszen ő még fejlődésben van.

Az Ellenőr

Még csak sírnia sem kell a picúrnak, ő előbukkan, hogy éreztesse veled, alkalmatlan vagy arra, hogy egyedül képes legyél felöltöztetni, gondozni, ellátni a picit, és az ő jó tanácsai nélkül azt se tudnád, mire van épp szüksége. Kedvenc témái közé tartozik a pici sapkája és annak helyzete, megléte, nem léte, vastagsága, de gyakran jobban tudja nálad, hogy miért sír a gyerek, éhes-e vagy álmos-e, illetve ha magadra kötve cipeled, biztosan találkozol vele, hogy elmondhassa, gúsba kötöd, nem kap levegőt, hátul nem látod, de a lényeg, hogy mindenhogyan ártasz neki és nem vagy elég gondos, jó anyuka. Előfordul járműveken, parkokban, boltban. Gyermekedért aggódása általában megszűnik, mihelyst sorban állásra kerül sor, ilyenkor ugyanis már nem szeretne előre engedni, ezért innentől fogva láthatatlanok lesztek számára.

Az elsőbbségi helyen ülő

Többnyire telefonjára tapadó fiatal, gyakran srác sport felszereléssel, aki annyira fáradt, hogy észre sem veszi, hogy hova ül, és hogy te nagy pocakkal vagy babakocsival megérkeztél. Amikor észre veszi, még jobban bambulja a telefonját, vagy miután elindult a jármű, te pedig a babakocsit lefékezted, fél kezeddel tartod, másikkal igyekszel stabilan kapaszkodni hirtelen rád néz, és odaböfög egy „leteccikülni???-t”, mire te köszönöd, nem teccel leülni, mert csak éppen 5 emberen kéne keresztülgázolnod és megkockáztatnod egy nagy esést.

A liftnél eléd tolakodó

Olyan helyeken lehet vele találkozni, ahol van mozgólépcső és lift is. Mivel babakocsival a mozgólépcsőzés tilos, te csak a liftet veheted igénybe, mint ahogyan a kerekesszékes, biciklivel vagy nagy csomaggal közlekedő is. A Tolakodó ezek közül egyikkel sem rendelkezik. Ő valamiért liftezni akar, úgyhogy szinte félre sodorva sprintel a lifthez, hogy aztán te már ne férj be.

A Segítőkész

Ritka, mint a fehér holló, de ha találkozol vele, visszaadja a hited az emberiségben. Segít az ajtónál, a lépcsőnél, utánad hozza az elhagyott tárgyakat, szól a pincérnek az étteremben, hogy vegyen észre, vagy az eladónak, előre enged a sorban. Nem kérdez, nem kommentel, nem zsibbaszt, csak köszön, segít és bearanyozza a napodat. 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz facebook közösségemhez, szeretettel várunk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ipszilonanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr4112091845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.